Show Your Support

AFFB2: Akademi Fantasia Facebook Musim Ke-2

Hai semua, mesti korang tertanya-tanya, apakah AFFB2? Sebenarnya ianya adalah Akademi Fantasia Versi Facebook (Boleh search di FB) Musim Ke-2. Saya telah terpilih menjadi salah seorang peserta dari 14 orang untuk menyertai AFFB musim ke-2 ni. Nama gelaran saya dalam AFFB2 ni adalah FERO.

Ini adalah page FERO AFFB2 yang telah dibuat oleh admin AFFB2, dimana gambar saya yang digunakan macam gambar imam muda.. hehe. xleh tukar sbb saya bukan admin ..anyway, thnx admin smua :)

page

Smua ni terjadi bila rakan2 di Youtubian Community saya kenalkan page ni kepada saya. So saya mencuba nasib dengan menghantar video cover saya "Sudah Cukup Sudah" dan alhamdulillah terpilih saringan dan diterima masuk atas undian rakan-rakan dan pengguna FB yang menyokong saya. Saya join AFFB2 ni sebab minatkan music, ingin tambah kenalan, berkongsi minat dalam musik, video, nyanyian dan lain2 lagi. Sekadar hobi. Bakat yang ada hanyalah sangat limited. Tidaklah berbakat mana pon. Tapi minat tu yang mendorong :)

Pada 8 August 2012, perjalanan ini bermula, dimana tugasan pertama adalah untuk menghantar "Jingle" Ucapan Raya untuk radio OnlineFM.net.my selaku radio rasmi kami. Jingle tu mcm iklan kat radio yang artis2 slalu bagi ucapan tu :)

Kemudian, sebelum raya ke-7, kami semua perlu membuat video pengenalan diri masing2 sebagai permulaan. Dan anda boleh lihat video pengenalan saya kat bawah ni. Dibuat ketika hari raya ke-3 rasanya. Time ni saya kat rumah parent saya di Batu Pahat, Johor.


TUGASAN MINGGU PERTAMA
Dan pada 1 september 2012, kami perlu menghantar task seterusnya yang akan dinilai, iaitu dengan menyanyi kan 3 buah lagu secara Acapella iaitu nyanyian tanpa musik. Saya diberikan lagu yang agak susah untuk saya iaitu Cinta Kristal (Rahim Maarof), Fucking Perfect (Pink) dan Demi Cinta (Kerispatih). 

TUGASAN MINGGU KEDUA
Pada minggu kedua saya telah mendapat memilih lagu I'm Yours selepas diberi kelebihan untuk memilih susulan daripada kejayaan FERO mendapat antara undian tertinggi bagi tugasan minggu pertama. Lagu ini telah diubah oleh saya dengan arrangementnya sendiri yang unik dengan memulakan mood lagu ini dengan mood sedih, kemudian verse kedua menyaksikan kelainan yang sangan unik dimana elemen Catchy telah berjaya memikat hati penontonnya. Markah diberikan oleh admin AFFB adalah 72% (No 3 Keseluruhan)

TUGASAN MINGGU KETIGA
Pada minggu ketiga, saya telah diberikan lagu Jatuh oleh Adam AF. Belum decide lagi nak buat macam mane, samada minus one or kekalkan versio akustik guna gitar dengan key sesuai :) nantikan ye..

.
.
bla
.
.
bla
.
.
bla....
.
.

KEPUTUSAN AFFB
Ok, xsempat nk update setiap minggu, haha tapi setelah mengharungi banyak minggu n bnyk tugasan video cover, akhirnya, Fero dinobatkan Juara utk musim kedua. :) Terima kasih kepada yang membantu Fero utk menang mende ni. Hadiah paling bermakna yang Fero dapat adalah ilmu dan pengalaman yang dipelajari sendiri dan juga dari kawan2. Ramai jugak yang komen kate Fero mmg banyak peningkatan. Peningkatan tu plak dengan cepat. Semua ni sebab kesungguhan dan bantuan dari kawan2 dekat yang membantu n sokong Fero :) They know who they are :) Thnx Smua ye :)

This entry was posted on Thursday, August 30, 2012 and is filed under ,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

Leave a Reply

MY PHOTOGRAPHY SERVICES

MY PHOTOGRAPHY SERVICES
FeroGraphy provide you the best value for money and a guarantee satisfaction in terms of taking beautiful photos & moments of happiness. Visit our art gallery and book a session with us.