Show Your Support

It's all about Voxscape, Mashup Raya, DreEMers, YouTubers

Pada Ogos 2014, Voxscape Entertainment telah mengadakan Open House/Studio sempena Hari Raya. So, banyak Youtubers Malaysia #YouTubersMY berkumpul dan adakan sesi berjumpa dengan kawan-kawan media social :) Berlangsung sesi akustik dari tengahari sampai ke malam.

Ni adalah 2 video yang Fero upload di YouTube, nah mai layan video ni :)

Mashup Mewangi (Akim) dan Relakan Jiwa (Hazama)
by Fero dan Izzat




Lagu single pertama Fero, Akhir Nafasku, versi akustik



Y O U T U B E R S .  M A L A Y S I A  #YouTubersMY
Antara YouTubers yang hadir adalah saya (Fero), Aliyas Zakaria, Dzul Izzat, Eika Syah, Syuhada Najuwa, Ikmal Hijjaz, Is Tasara, Muhammad Samsudian, Azhar Mustapa, Qie Zarra, Arina, Puden Kamarudin dan banyak lagi.
Meh sini Fero nak cite tentang sorang2 YouTubers yang rapat ngan Fero (yang lain2 tu nnt msg fero ingatkan ok, bnyk sgt nak karang, xsempat. tp fero akan update la. korang kene ingatkan aku ok):

1) Dzul Izzat - Dia ni musically talented. Especially in guitar dan harmony. Telinga dia mmg peka!! Power baq hanggg.. Suka sgt n tharu sbb knal dia ni. Bukan senang nak ada kawan gini. :) (Ok sila terharu). Dia ni cover2 kat utube smua black and white. Smua depan webcam je. tp main layer2 harmony n layer 2nd 3rd guitar. One word: Gifted!! Youtube: http://www.youtube.com/user/pougiedoynter

2) Sam Muhammad - Antara paling lama ku kenali. Haha. Dia ni suara emas. Bdk korea yg masih x lupakan malaysia. APM Nominees beb. Batch 2012 (Fero batch 2013). Dia ni dulu penah masuk Akademi Fantasia Versi FB Bebbbb... heheh. ok seriously dia ni suara sedap! husky, adlib power baq hangggg.. ada n banyak lagu sendiri... korang layan je youtube dia ni: http://www.youtube.com/user/mamatklepet

3) Ikmal Hijjaz - Abang sado ni bakal doktor bebb.. dia ni youtubers yang educated. hehe. suara dia sedap, tone sedap.. kalau digilap dan diasah2 hari2 mmg leh maju ni. Actually skil gitar dia ni lagi power dari fero sbenarnye. Sebab dia leh finger plucking gune 2 3 4 jari. haha fero guna 2 jari je.. :'( tapi takpe, smua tu leh blaja sesama. Aku suka ikmal ni sbb dia ni ikhlas dalam musik. Keep working hard bro! ada bakat. cume kurang keyakinan je sket je lagi. Sado kne yakin bro. haha. Tapi, career doktor tu make sure jadi main career. Macam aku, doktor mesin :) Youtube: http://www.youtube.com/user/aizalteyek

4) Eika Syah - Dia ni kecik comel molek je baq hangggg.. macam dak dak skolah je. tapi suara halus sedap! lenggok pon creative, suka gak tukar2 lenggok lagu. Pandai main gitar jugak dia ni. Minat dalam musik tinggi, pandai main cajon gak, kirenye dia ni macam musically talented gak walaupun main blasah je tp sedap gak. tu la namanya bakat semula jadi. Xyah masuk klas pon. Dia ni juara banyak pertandingan karok. Sbb suara dia tu unik. Tapi kalau diasah dan ditingkatkan lagi energy nye..insyallah power giler baq hangggg!! Oh ye. dia xactive utube sgt, soundcloud power la. Nah Soundcloud: https://soundcloud.com/eika-syah

5) Aliyas Zakaria - Ok dia ni dulu youtubers la. Ada cover2 ngan full arrangement sendiri. buat lagu sendiri. tapi now level dah lain. level composer dah skrg. dia ni lah yang buat lagu Akhir Nafasku. Fero bagi kt dia jalan cerita akhir nafasku. mula-mula fero bagi jalan citer siap idea video clip story line, dan dia convert kepada melodi dan lirik. power baq hangg!! kire ngam la..konsep fero bagi tu dapat apa yg fero nak. Dia ni power in guitar, drum, keyboard. Buat arrangement power. So sape2 nk buat lagu leh la contact dia ni. :) Youtube: http://www.youtube.com/user/simplezillissa

6) Azhar Mustapa - Dia ni org panggil abam jaha. Tapi fero xpanggil la sbb dia panggil fero abg fero. HAHAHAH. dia ni range suara tinggi gile baq hanggg. dia nye vocal box dia ni pelik.. leh immitate suara kartun, suara chipmunk. Pastu dia ni pandai main gitar gak. kira power gak la. anatara youtubers, dia la paling tinggi suara. Dia ni dah level artis2 dah. Banyak show. Mohon xlupa invite abg fero ok adik jaha :D Youtube: http://www.youtube.com/user/apaMBalix

7) Syuhada Najuwa - Youtubers yang kian diketengahkan sekarang. Cover terbaru bdk ni featuring Tasha Manshahar kot!! aku jeles baq hangggg... fero dah la minat tasha, tp stil behave lagi la time jumpa tasha.. jgn bgtau tasha yg fero suka dia :p (seriously jgn bgtau) siapalah aku ni. :) Syu ni comel la. Suara sedap, halus gak. Attitude pon gile. So pakej tu ada :) work hard dan serious dan fokus lagi insyallah berjaya. Youtube: http://www.youtube.com/channel/UCjUT75P-dbfywrp6JFY3d-g

8) Nur Arina - Ni Youtubers pompuan yang pandai main gitar gak. Suara sedap. Cuma pemalu sangat. Sopan sangat baq hangg... ada lagu sendiri. Sedappp gilossss.. Denga2 citer keluarga dia pon musician gak, so no wonder la kan vocal n gitar leh tahan :) Keep working hard gurl. Dia ni pon antara yang support cover2 fero yang xseberapa tu :p heheh. Thanks ari :D Youtbe: http://www.youtube.com/user/arianna160910

9) PinkMarbless - "Ladies and Gentlemen, Boys and Girls" bla bla bla, pot pet pot pet pot pet. Mulut banyak bising ini olang. Hahaha tp dia ni seyesly klakar, sape xknal dia ni wei. Shazreen Fazlynda. a.k.a PinkMarbless yang buat vlog klakar baq hangggg. Suka video dia ni. Ala2 Mat Lutfi la dia ni. Tp versi awek comel :) Dia ni lurus org nya. Kreatif. Idea belambaqqqq. Kerja tersusun. skarang dia makin berjaya sebab bersama2 daiyan trisha, erin malek dalam rancangan TV3 Impian Suria Fair and Lovely. Syok woooo!! Nice knowing her la. Sbb dia lah yang menemukan fero ngan Daiyan Trisha. (ntah Daiyan ingat fero lagi ke idok la.. hari2 menanti Daiyan follow back IG fero.. hahaha) Lynn, kim salam kat Daiyan ok. Cekkk malu nk cakap sndiri :p. Jom layan Youtube: http://www.youtube.com/channel/UCR8wDNtrnrL8oDvnHmifK-Q

10) Is Tasara - Dia ni penyokong kuat IAmNeeta Band. Dia ni lama gak knal dari zaman dia active youtube, then xactive, then nk active balik. HAHAHA. minat dia dalam music kira dalam gak la.. main gitar, buat lagu, buat lirik. Tahap konfiden dia ni tinggi sgt depan orang, tp boleh jd rendah sgt bila di belakang org (bila bersendirian). cuma maybe umur dia muda lagi, 19 kot. so dia pon kompius lagi ngan hala tuju dia. Apa pon, musik perlukan keikhlasan, sama2 kita belaja sesama kawan, berjaya bersama. InsyaAllah. Thanks sbb sokong aku dari zaman APM, tolong vote banyak gak rasenye dia ni vote fero. Nah layan Youtube: http://www.youtube.com/user/IrwanShahTasara/

11) Puden Kamarudin - Puden ni dah lama gak knal. Dulu fero ingat dia ni Encik Mimpi sbb cover dia kt youtube xtunjuk muka, n suara pon ala-ala EM gak. Skali bila EM femes, baru tau diorg lain-lain kilang rupanya. HAHAHA. Suara dia ni lemak berkrim baq hanggg... merdu... xcaya? meh dengan youtube dia: http://www.youtube.com/user/puden92

12) Puteri Aifaa Yusraa (Faa) - OK dia ni special sket. Sbb dia bukan youtubers tp dia berada dalam geng YouTubers kitorg. Sbb ape? sbb dia support kami smua, dia minat music. Dia minat lagu2 yang indah. Dia mendalami setiap lagu2. Dia ada suara sedap sebenarnye. Bila di latih, senang je makin improve :) sama la ngan kiorg smua, dulu suara xsedap, latih punya latih, ok la sket. So faa beruntung sbb ada kawan2 n mentor2 jaha, mamat n lain2 yg support. Thanks jugak kt Faa sbb dia banyak menyokong youtubers2 ni :) Dalam video mashup raya kat bawah ni, dia ada nyanyis ket..try tgok :) Ok dia ni mcm fero ckp td, ada youtube tp baru buat. Youtube tu pon ada video geng kitorg je. Maybe akan datang dia pulak upload video dia? kan kan kan. Ukelele dah leh main dah rasenye.. ce try ce try :) Youtube: http://www.youtube.com/channel/UCM9bujXmxQi_88WU1YlY67w

13) Qie Zara - Dia ni suara sedappppp.. Merdu... dia ni penyokong n peminat Tasha yg fero suka tu. :p hehehe Dalam video masyup raya ada dia gak. Actually time tu Fero ter'interframe' dalam scene dia. Berlenggang kangkung aku cover line. HAHAHA sory Qie :) Btw, keep work hard, suara dah ada... boleh improve lagi. Masuk klas vocal kompom meletupssss baq hanggg... mai layan Youtube: http://www.youtube.com/user/qiezarra31

14) Daily Ahmad - Dia ni lecturer woooo..org panggil abam manis, sbb lagu dia "Si Manis". Identiti lagu dia ni mcm ala-ala Mark Adam la :) Best, simple. Suara dia best gak. Ada studio sendiri. Buat lagu sendiri. Pandai men gitar, ukelele dan lain2 lagi. Dia ni level dah tahap artis. Under Label :) so, susah sket la fero nk cpver ngan dia. N dia ni power in graphic, try tgok youtube dia. Layannnn: http://www.youtube.com/user/dailyfady

15) Fero - Erm dia ni kan.. erm erm erm.. haha korang la tulis psal aku plak. termasuk pembaca2 blog/post ni gak. nnt tag fero. haha :) yang aku tau, dia ni minat gile (tapi pendamkan) kt Syed Shamim (suara dia sedap, vocally sangat tepat, harmony power baq hang!! gitar ohsem, mmg ni idola, xtipu. tp ku pendam je. haha), Encik Mimpi (unik!! suara sedap. creative dalam buat lawak dgn music, power gitar, power music, bijak in IT, bijak dalam strategy planning, biaselah kite sesama engineering student mmg 'pandai' mcm2), Tasha Manshahar (Power buat lagu, suara lemak berkrimmmm baq hanggg). Semua ni Youtubers... mmg admire gile kat diorg.

16-35) Ni plak kawan2 Facebook a.k.a Penyokong kuat Encik Mimpi (DreEMers)
So, pada hari open hous voxscape time raya aritu, first time kitorg gather n jumpa2, ni lah pasukan dan gerombolan peminat Encik Mimpi iaitu DreEMers pon turut hadir bersama rombongan2nya. Ramai gila :D so kitorg mmg banyak gile selfie hari tu. Thanks korang sporting sgt, smua cute2 n peramah baq hanggggg...diorg datang petang sket dah nak malam. tp dari tengahri Fero busking santai2, nyanyi macam2 lagu. antaranya Relakan Jiwa, Matahari, Aku Yang Tersakiti dan lain-lain.
  
Antara yang terselit selit :p adalah 
 hanis, red, ude, qie, ainiy, cha, tonah , nabihah n the geng, aishah tahir, rara, mel n the geng, faz 


V o x s c a p e  E n t e r t a i n m e n t 
Adalah sebuah label baru dalam industri seni Malaysia yang mempertengahkan bakat-bakat baru. Voxscape juga menyediakan servis pembikinan video music, rakaman audio, music composition/arrangement dan lain-lain. Ni adalah share holder Voxscape:



Iszee: Photo/Videographer, video director yang hebat!
Syahir dan Aliyas: Song writer, composer, music arranger yang hebat!
Azhar: Talent, vocalist  dan lain-lain (serba boleh mamat ni!)
Epi: PR & guitar, cajon dan macam2 :)

Beberapa hari sebelum raya aidilfitri 2014, Voxscape rancak membuat rakaman audio dan video bagi lagu-lagu raya. Antara artis yang mereka hasilkan video adalah Encik Mimpi, Shiha feat Ieda Majed, Anis Syazwani, Azhar Mustapa dan yang paling best (hahah best sbb ada Fero sket dalam video tu) adalah Mashup 8 Lagu raya dari 8 YouTubers. (Plus 1 famous vlogger "Pinkmarbless", dan 1 student dia "Ag Danial") (Nak tgok semua video2 ni boleh g kat YouTube Voxscape: http://www.youtube.com/user/voxscapemy

Video mashup tu di arahkan oleh Iszee, dia ni seorang photographer/videographer muda yang berbakat besar. Idea dia sangat fresh :) dan hasil dia sangat berkualiti. Banyak share2 info tentang camera ngan dia ni, senang cite, dia ngan Fero kepala ngam la sbb dua-dua kaki camera. (macam mane manusia kaki camera?hahah). Sbb video mashup tu dilakukan dengan teknik "One-Take". So, flow dari mula sampai abis video tu, skali shoot je. So memang director kne plan bebaik timing smua kene perfect. Nak tengok hasilnya? Meh jom tgok dan terkejut sesama :p




Find Me (Fero a.k.a Fairul Adzreen) Here :
Instagram: http://instagram.com/fairuladzreen @fairuladzreen

This entry was posted on Wednesday, October 1, 2014. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

12 Responses to “It's all about Voxscape, Mashup Raya, DreEMers, YouTubers”

  1. Woot woot.. terselit mukaku d sitew.. kuikuikui

    ReplyDelete
    Replies
    1. woot woot..ok dah siap tulis nama.. baru je lpas update :D thanks

      Delete
    2. Haaa.. baru la bole kembang idong.. kuikuikui.. share lelaju.. hewhewhew

      Delete
  2. muka ku juga.hihihi..thanks abam pacak fero ... ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha baru je update siap nama :D share2 la

      Delete
  3. Muke guwa pun ade jugok...walaupun muke tak semenggah...hahaha....tengkayu abam fero... abam ke??kahkah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha menggah la gak tu :p hehe same2.. baru tulis nama

      Delete
    2. Tengkayu masukkan name iolls...terase feymes seketika..kikiki

      Delete
  4. muka terselit pun jadi la hahaha

    ReplyDelete
  5. First of all nak ucapkan tahniah sekali lagi kat bro Fero atas kemunculan single pertama yang best gilak, well done! Satu permulaan utk next2 big things from u, i know u can go jauh my brader! Stay humble, keep entertain us dgn cara tersendiri. Fero, ro roshe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks so much bro EM. Insyallah will work hard and stay the way i am cewah poyo. Haha ade ape2 corong2 nk share reroger la ;)

      Delete

MY PHOTOGRAPHY SERVICES

MY PHOTOGRAPHY SERVICES
FeroGraphy provide you the best value for money and a guarantee satisfaction in terms of taking beautiful photos & moments of happiness. Visit our art gallery and book a session with us.